top of page

 

Findes der et holdbart nytårsforsæt?

----------------------------------------------------------------

Af: Lærke Benedikt Rask 2.e, Nærum Gymnasium

----------------------------------------------------------------

 
Kan det virkelig passe, at uanset om nytårs-forsættet er at stå op 10 minutter tidligere om mandagen, eller om det er at dyrke motion 2 gange om ugen, lykke-des det aldrig at holde det til mere end slut-ningen af januar? Hvis du er én ud af en million, der rent faktisk kan holde dit nytårsforsæt længere end til udgangen af januar, behøver du ikke at læse videre – men dette er sandsynligvis ikke tilfældet.
 
Så bliver det dagen efter årets første tømmermænd, og så starter slankekuren. Det viser sig, at selvom der står 2016 på kalenderen og et nyt år er startet, er nytårsforsættet akkurat ligeså holdbart som sidste år. Det fungerer ikke, og der er stadig konfekt tilbage fra julefrokosten. Og der sker jo ikke noget ved lige at springe over, bare en enkel gang? Supermar-kederne sætter alt ind på at sælge Nupobarer og andre slanke-produkter. Slankekurs-bøger sælger bedre i januar, netop fordi mange har intentioner om at komme på en kur, der holder læng-ere end denne ene måned, hvor man tror, at alt kan lade sig gøre, fordi det er en ny start. 

 

Mange sætter sig nogle mål, som ender som en fiasko. Sandheden er, at det ikke bliver lettere at stå op på en mandag bare fordi kalenderen viser januar. Det bliver heller ikke lettere at dyrke motion, bare fordi fitnesscentrerne har sat prisen på et abonnement ned. Og hvad gør man så?

 

Mandage er stadig hårde, og der er stadig uoverskueligt langt ned til fitnesscenteret. Det bedste råd er at sætte sig nogle mål, man kan overskue. Der skal være masser af ”jeg er der næsten mål” så man kan klappe sig selv på skulderen hvis man stod op 3 minutter før, selvom det endelige mål er 10 minutter.

Det kræver en stor portion af sætninger, der lyder nogenlunde sådan: ”jeg gider godt i dag. Og jeg kan i øvrigt også godt!”

 

Det er ikke nemt at lave om på livet, og det er heller ikke uden grund at det hedder et nytårsforsæt. Man sætter sig jo netop noget for, og selvom der ikke er noget t i nytårs-forsæt, ender det som regel med, at det hele fortsætter som det plejede at være. Glem ikke hvorfor du i første omgang satte dig målet, og husk motivation og delmål er essentielt!

Skabelon til det perfekte jeg

 

----------------------------------------------------------------

Af: Sofie Ulrich & Sascha Hansen 2.e, Nærum Gymnasium

----------------------------------------------------------------

 

Sundhed kan ses udefra, men lige så vel indefra. Problemet er bare, at unge i dag kun koncentrerer sig om det udvendige. De forsøger at skabe et billede, ja nærmest et forbillede, som tilpasser sig ungdommens forventninger og desuden et jeg, som andre kan se op til.

 

Selvom det er jul, og mange ikke kan modstå duften af vaniljekranse, skifter visse unge kransene ud med proteinbarer. Ifølge vores spørgeskema, er noget af det højest prioriterede hos unge i dag, at få den anerkendelse og bekræftelse man har brug for, for at kunne fortsætte fremad. Dette kan bl.a fås i hjemmet, men for nogle unge gør det sig ikke gældende, og søgen efter anerkendelse skal komme fra kammeraterne. I nogle tilfælde kan gruppepresset blive for stort, og til sidst kan man tage sig selv i at gøre noget, som ligger fjernt fra sit sande jeg. De unge må altså tænke over hver en ting, de foretager sig og siger, for at opretholde et billede af det perfekte jeg. Dette billede kan skabes gennem de sociale medier. De sociale medier, såsom facebook og instagram, mindsker ikke ligefrem presset, og vi som unge skal være kritiske overfor glansbillederne, der udstiller “det perfekte jeg”. Vi har interviewet en meget kendt instagram-blogger ved navn Maya Sophie. Hun har udtalt sig om, at hendes instagram profil ikke er et spejlbillede at hendes liv, som mange ellers tror det er. Hun lægger positive billeder ud på nettet, som hun tror folk kan lide. Formålet med billederne er at give et smil på læben, derfor kan Maya Sophie ikke lægge de dårlige dage på nettet, eftersom det ikke er det folk forventer. Selv en kendt blogger kan opleve et pres i forhold til hvad hun bør poste på nettet, hvilket fremhæver hvor vigtigt det er, ikke at glemme sig selv i farten efter accept.

 

Hvis man ikke har interesse for en hvis trend, som for eksempel at poste flotte lange ben på instagram, er der ingen grund til at følge trenden. Ben fås i mange forskellige former og farver, der er ikke et par som er de flotteste. Hvis man stræber efter en sund livsstil, skal man også være opmærksom på sin mentalitet. Den mentale styrke skal altså betyde mere og spille en større rolle end hvad den gjorde før, for at de unge kan føle hvad der er bedst for dem selv.

 

Når man tilstræber sig at blive god til sin svaghed, kan det være svært at finde balancen. I nogle tilfælde tager det overhånd, og ens egen tilstræbelse for at blive perfekt ændres markant i retning mod større perfektionisme. Målene kan derfor blive for ekstreme og uopnåelige for at udfylde det tomme hul i selvværdet, fordi målet forinden ikke frembragte den ønskede lykkefølelse. Søgen efter frigivelse af endorfiner i hjernen bliver stærkere og stærkere, men for at blive tilfreds med resultatet af endorfiner, bliver træningen hårdere og hårdere, da “mer’ vil ha’ mer’” for at frembringer den dejlige, men kortvarige lykkefølelse. Stræben efter den berusende lykke bliver sværere og sværere at opnå, fordi det kræver mere og mere. Og hvem ønsker sig ikke en vis form for uendelig lykkefølelse? Lige meget om det er 12-taller eller hård træning der skal erstatte hullet i selvtilliden, er det en evig kamp om at opnå lykkefølelsen.

 

Vi som individ skal have tilstrækkelig selvtillid til, at vi ikke lader træningen eller vores kostvaner styre os, men vi skal derimod tage styringen af dette.

I dagens Danmark vil unge gerne vise deres sunde og slanke krop frem og derigennem vise, at de har en bestemt livsstil og god økonomi. Men nogle vil måske mene at dette bare en facade? Ud fra et spørgeskema, der omhandler en sund livsstil, er vi kommet frem til, at motivationen til træning og en sund kost varierer meget, afhængigt af hvem man spørger. Vi kan f.eks. se at det til dels er for udseendet man træner, men mange siger, at de sociale medier og venners interesser også er en stor påvirkende faktor.

 

Træning skal være drevet af lysten og af tanken om, at man ved hvilke positive følger det bærer med sig. Der er intet som taler for, at et pres fra flertallet skal dominere den enkelte unges beslutninger, blot fordi det netop er sådan flertallet handler. Man skal ikke være bange for at skille sig ud fra mængde og begive sig ad nye veje, som ens venner nødvendigvis ikke følger, for hvad hvis en anden vej passer bedre til dig? 

bottom of page